Dag 17. Donderdag 15 augustus.

Omdat dit de langste dag was is dit ook een heel lang verslag, daarom een korte inhoudsopgave zodat de mensen die dat zouden willen de ietwat ‘saaiere’ delen kunnen overslaan (Dit gaat per alinea):
1: Opstaan & Vertrek
2: De reis & Eerste dieren
3: Receptie & Het avontuur met de struik
4: Vertrek vanaf receptie
5: Eerste zebra’s & De vogels
6: Nijlpaarden
7: Pumba het everzwijn
8: Apen
9: Impala’s & Antilopes
10: De giraf
11: Is dat een boomstam of een krokodil?
12: Andere dieren, zoals de Olifant en de Steenbok
13: Lunch & Vertrek naar Kigali
14: Isano Guesthouse Kigali

1. Wij zijn om 3:30u opgestaan zodat we om 4:00u konden vertrekken naar het Akagera park. Hiervoor stonden 4 grote 4×4 auto’s klaar (wij zaten in een Toyota Land Cruiser).
Toen wij de grote weg op reden was het nog totaal donker, en er was bijna niemand buiten, alleen een aantal militairen die de straten patrouilleerden.

2. De reis duurde ongeveer tweeëneenhalf uur, en ditmaal hadden we geen Afrikaanse massage omdat we alleen maar over de grote weg reden, een van de weinige wegen die van asfalt waren. Dit zorgde ervoor dat iedereen nog wat waardevolle uurtjes slaap in probeerde te halen. Na iets meer dan twee uur rijden werden wij gewekt door de zonsopgang. Een paar minuten later reden we door de hekken van Akagera National Park. Het was nog 3 minuten rijden naar de receptie, maar tussen de poort en de receptie hebben we toch al een hoop buffels gezien.

3. Bij de receptie aangekomen kon iedereen even de benen strekken en rustig van het ontbijtpakket genieten. Bij de receptie kon je ook rondlopen en dat deed ik dus ook, totdat ik een geristel in de bosjes hoorde, zo’n 2 meter links van mij. Ik probeer te kijken wat het is, en dan zie ik een grote vogel wegvliegen, ongeveer de grootte van een flinke kraai, en een stuk of 10 dikke muizen hard wegrennen naar het volgende struikje. De dag begint goed, we zijn de receptie nog niet eens door en ik heb nu al een hoop dieren gespot!

4. Na de uitleg bij de receptie gingen we weer rijden, ditmaal langzaam, door het natuurpark heen. De wegen hier waren weer van zand, maar wel goed onderhouden. Op een schaal van één tot Afrikaanse massage geef ik het een zes.

5. Gelijk na de receptie zagen we al een aantal zebra’s in de verte. Ook zagen we her en der verschillende soorten vogels – groot, klein, mooi, lelijk, gekleurd of grijs en grauw. Wij zijn helaas geen vogelkenners dus ik zal een paar omschrijven met waar ze op leken: Kiwi’s, Kalkoenen, Emoes, Musjes en Kraaien, en een paar dingen die daar ergens tussenin zitten. Het meest spectaculair waren de vogels die leken op Zazoe van de Lion King.

6. Na een beetje rondrijden zonder veel te zien kwamen we bij een groot meer met nijlpaarden. Eerst waren ze nog niet zo goed te zien, maar later gingen ze lopen en kwamen ze het water uit. Dit zag er heel leuk uit, omdat een aantal een vogel op hun rug hadden staan. We moesten wel goed afstand houden, want dit zijn de gevaarlijkste dieren van Afrika. (De nijlpaarden, niet de vogels!)

7. Terwijl we reden zagen we af en toe een heel snel dier wegrennen. Steeds zaten er om de weg heen allemaal bomen en struiken waardoor het niet goed te zien was, maar toen we bij een wat open gebied waren zagen we dat dit een everzwijn was. Dat is dus nog een dier van de Lion King die we konden afstrepen.

8. Ook zagen we langs de weg of in de bomen vele apen. Sommige hadden kleintjes, anderen waren aan het vlooien en weer anderen deden eigenlijk niet zo veel. Dit was leuk om te zien, en af en toe werd er ook de grap gemaakt dat de gekste apen in de auto zaten.

9. Langs de weg liepen heel veel impala’s. Dit zijn een soort herten zonder gewei, maar met twee grote hoorns. Deze waren totaal niet bang, maar liepen met gemak op een halve meter afstand van de auto’s. De chauffeur vertelde ons dat de leeuwen het in dit park erg goed hebben, omdat zij met zo weinig zijn (26 leeuwen in totaal), en de impala’s met zo veel. Naast de impala’s hebben we ook verschillende soorten antilopes gezien, zoals de topi en de waterbok.

10. We hebben meerdere keren giraffes gezien op een afstand, maar toen we bijna aan het eind van het park waren hadden we nog een moment waarop de bijna tegen de auto aan liepen. Dit was heel bijzonder, en je kan heel hoed merken hoe gigantisch groot deze dieren eigenlijk zijn.

11. Dichtbij een meer met nijlpaarden hebben we ook nog een krokodil zien liggen in de bosjes, en deze hebben we maar met rust gelaten nadat we een paar wazige foto’s hebben genomen.

12. Ook hebben we nog een dier gezien wat leek op een steenbok. Deze liep ergens in de verte dus ik ben er niet helemaal zeker van dat het er inderdaad eentje was. Wel ben ik er zeker van dat we één of twee olifanten hebben gezien op ongeveer honderd meter afstand. Deze hield zich wel verscholen achter een hoop bomen, dus goed te zien was die helaas niet. Toch hebben we er nog een aantal wazige foto’s van, dus bewijs dat de olifant er was is er zeker.

13. Na het park was het tijd voor een korte lunch en daarna gingen we weer terug rijden naar Kigali. Deze keer zou de reis drie uur duren, omdat we aan de andere kant van het park eruit gingen. Net buiten het park zagen we nog een grote groep ossen met gigantische hoorns, dit waren dan wel geen bewoners van het park, maar alsnog waren het hele bijzondere dieren.

14. Toen we weer aankwamen in Isano guesthouse in Kigali had iedereen ondertussen flinke last van zijn of haar rug, omdat we deze dag meer dan 11 uur in een auto hadden gezeten. Na het eten konden we alvast lekker uitrusten voor de dag erna: Terug naar huis.

Dagverslag van Joris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *