Dag 4 deel 2

03-08-19 17:36 – Roel Boer: Verslag vrijdagmiddag 2 augustus

Vrijdagmiddag werden we hartelijk ontvangen door het ontvangstcomitée in Remera. Dominee Jérôme, Dominee Innocent en de jongeren uit Mbati en Mirute.
Na een korte kennismaking en gebed stond er weer een uitstekende lunch voor ons klaar. Uiteraard weer rijst, maar ook gebakken banaan, doperwten, spinazie ananas en vlees. Tijdens de lunch was er gelijk ruimte voor goede gesprekken met de jongeren.

Helaas is het erg regenachtig deze dagen in Rwanda. Zo af en toe komt het onverwacht met bakken uit de hemel zetten. Zo ook aan het eind van de lunch. In een kleine ruimte onder het afdak zat er eigenlijk niks ander op dan samen lol trappen. Er werd volop gezongen en gedanst. Iedereen haalde alles uit de kast om z’n beste moves te laten zien. Natuurlijk konden wij niet op tegen de Rwandese heupen, maar puur uit beleefdheid kregen we toch nog applaus voor de macarena en de kabouterdans. En ja, Barth zou Barth niet zijn als hij niet even van de gelegenheid gebruik zou maken om de Rwandese jongeren zijn favoriete Ajax-liedjes aan zou leren. Ze zullen wel gedacht hebben, wat een maffe figuren die Hollanders!

Na een moment van totale ontspanning schakelden we om naar een bijzondere ontmoeting, we bezochten de Lightgroup. De groep telde zo’n 30 leden met zowel daders als slachtoffers.

Onder leiding van Dominee Jérôme kregen we te horen wat deze groep doet. Het is een lang proces van verzoening. De groep is met elkaar in gesprek en beseft zich goed dat het land als eenheid verder moet. De overheid stuurt aan op deze eenheid. ‘We zijn allemaal Rwandees.’ Pas als er eenheid is kan er verzoening zijn.
Overlevenden hebben geleerd om de daders te vergeven. Vergeving kan alleen plaats vinden als de daders hun daden hebben toegegeven en aan de overlevenden om vergeving hebben gevraagd.

Het ging veel om vergeving en verzoening, maar ook gruwelijke details werden ons niet bespaard. Een vrouw vertelde dat er veel kinderen zijn vermoord tijdens de genocide, vaak op gruwelijke wijze.Een gruwelijke tijd, het maakte diepe indruk.

Een andere vrouw vertelde over het overlijden van haar man en drie kinderen, allemaal tijdens de genocide vermoord. Haar drie kinderen zijn in een wc-pot ondergehouden en verzopen. Het ging nog verder. Tijdens haar verhaal wees ze twee mannen aan en vroeg hen om op te staan. Ze vertelde dat deze twee mannen betrokken waren bij het vermoorden van haar familie. Dezelfde vrouw vertelde dat ze pas sinds een jaar weet waar een van deze kinderen begraven ligt. Aan haar verteld door de daders. De vrouw was ontzettend moedig een heeft de daders kunnen vergeven, omdat ze haar om vergeving hebben gevraagd. Heel knap, maar zo onwerkelijk! Ze zal het nooit vergeten, maar heeft het dus wel kunnen vergeven. De mannen zijn haar buren. Zelf is ze nog steeds weduwe. Als ze hulp nodig heeft in huis, vraagt ze haar buren, de daders dus, om hulp. Er vindt verzoening plaats. Heel bijzonder!

We vroegen de mensen of ze niet ontzettend bang zijn dat zoiets weer zou kunnen gebeuren. Ze begrepen het niet. Dit zou simpelweg nooit meer kunnen gebeuren. Daar zijn ze van overtuigd. Ze zijn een eenheid en zullen nooit meer accepteren als er verdeeldheid gezaaid wordt.

Na de ontmoeting was er ruimte om handgemaakte spullen te kopen van de groep. Hiermee worden ze financieel ondersteunt en kunnen ze hun goede werk voorzetten. Ze moeten de volgende generatie goed aanleren dat deze verdeeldheid nooit meer mag ontstaan. Rwanda is een land van eenheid. Vanuit deze eenheid werken ze aan herstel. Dit mag en kan nooit meer gebeuren.

Na het bezoek aan de Lightgroup liepen we met de jongeren uit Mbati en Mirute een rondje door het dorp. We bezochten de school en dwaalden nog wat rond voordat we ons klaar moesten maken voor de avond en nacht in het gastgezin! Heel spannend!

De eerste indrukken lezen jullie in het volgende verslag.

Murabeho! Tot ziens!

Arne en Roel

1 reactie op “Dag 4 deel 2

  1. Indrukwekkende verslagen. Dank voor het delen. Wij worden hierdoor ook weer aan het denken gezet. Inspirerend.
    Wij wensen jullie een hele goede reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *