Dag 4. Vrijdag 2 augustus.

Muharamute! (goedemorgen voor degene die geen Kinyarwanda spreken..)

Na een gezellig avondje weerwolven en schrijven in de reisdagboekjes werden we weer veel te vroeg wakker van de wekker. Wekker om 7.30, rond 7.52 uit bed, en ongeveer precies om 8.00 zaten we keurig netjes aan het ontbijt. Uiteraard waren er een aantal wat laat, maar laten we het gezellig houden, ik noem even geen namen. Berend.

Voor de laatste keer genieten we van het goede ontbijt en de koffie bij Isano in Kigali. Het zal wel even wennen zijn de komende dagen in de gastgezinnen. Tijdens het ontbijt was er mooi ruimte om ons voor te bereiden aan het bezoek aan de Light Group. Een groep mensen met slachtoffers en daders uit de genocide. De Light Group is een initiatief van Pastor Jérôme. Ze zetten in op vergeving. Door vergeving te vragen kunnen de daders werken aan herstel van zichzelf. Ze zullen zich vanmiddag aan ons voorstellen waarna er ruimte is om vragen te stellen.

– Hoe hebben ze hun leven na de genocide weer op kunnen pakken?

– Kunnen ze nog genieten van het leven?

– Wat vertellen ze aan hun kinderen?

– Hadden de daders tijdens de genocide al een moment van spijt?

Belangrijke voorbereiding maar dit betekende wel dat we rapido onze koffers moesten pakken, want 10.00 wilden we vertrekken.

Alle jongeren stonden keurig netjes klaar. Een haast onmogelijke opgave volgde. Alle koffers, tassen en gitaren moesten nog een mooie plek krijgen op of in de bus. Het leek onmogelijk, maar in Rwanda lukt alles! Zeker met onze helden Polycarp en Fabric (Fabi voor insiders). 10.30 konden we vertrekken richting Remera.

Remera? Wat staat ons hier te wachten?

Een belangrijk onderdeel zijn de gastgezinnen. Na een paar nachten met luxe gaan we nu echt flink buiten de comfort-zone. Spannend!

Hebben alle jongeren er zin in? Nou het zal spannend zijn. Lust ik het eten? Spreken ze Engels? Is er een wc of poepen we in een gat in de grond? Zullen de kleine kinderen lief zijn of vooral vervelend als ze de baby’s je huilend wakker maken in de nacht? Hoe overleef ik het zonder eten? Wat als we na no time uitgepraat zijn? Geen internet, huh hoe dan?

We houden jullie op de hoogte!

Groeten,

De middelste rij in de uit de feestbus

Ruurd, Arne en Roel ffff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *