Dag 5. Zaterdag 3 augustus

Klop.. klop… Berend en ik worden langzaam wakker. Klop.. klop…
Met de gedachte dat er ergens in het huis iemand bezig is liggen we nog langzaam wakker te worden. Totdat: ik ineens een zachte stem hoor zegge. Dani dani?? Oeps.. dat geklop was dus op onze slaapkamerdeur.

Zo eindigde de eerste overnachting bij het gastgezin, waar we onverwachts een zeer aangename nacht hadden. De verwachtingen zijn niet hoog gespannen als je hoort dat dat je bij “de locals” gaat slapen. Voorbereid op het ergste namen we kussens en een dekentje mee. Maar tot onze verrassing stond er gewoon een bed incl. Klamboe op ons te wachten.

De ochtend begon dus nogal hectisch. Nadat het besef kwam dat er al ruim 5 minuten iemand op onze deur stond te kloppen sprong ik gelijk het bed uit waarna ik naar de douche begeleid werd. Oftewel: Buiten in de schuur naast het hokje met een gat in de grond konden we een teiltje over ons heen gooien. Back to basic, maar wel warm water.

Als ontbijt krijgen we op speciaal verzoek fried eggs, wat zeker goed smaakte!! Hierna worden we opgehaald door “de youngsters” van Jerome. Samen met hen reizen we als groep naar Mbati waar we morgen ook de kerkdienst zullen bijwonen. Onderweg krijgen we weer een heerlijke “African Massage”, oftewel duizenden gaten in de weg.

Eenmaal aangekomen bij de partnergemeente beseffen we gelijk dat dit niet het meest welvarende deel van Rwanda is. We gaan vandaag helpen bij de bouw van een huis. Vanuit onze gemeente sponsoren we de daken bij de bouw van woningen voor de armste gezinnen. Wij gaan hier echter niet bij helpen. Omdat er een nieuwe dominee is die nog zonder woning is, wordt eerst zijn huis uit de grond gestampt. Een dominee krijgt blijkbaar bonuspunten op de lijst van de woningbouwcorporatie.

Het is aan ons om te helpen bij de daklegging. Echter kunnen we niet veel meer doen dan toekijken, omdat alles op Afrikaanse tijd gebeurt en de echte bouwvakkers veel meer expertise hebben.

Wij, de rwandareis jongeren, hebben heel de dag gepland om in onze partnergemeente activiteiten te doen. Dit was de nieuwe dominee ontschoten, of hij dacht dat we heel de dag wel met de kindjes zouden willen voetballen. Het kwam er op neer dat er dus eigenlijk geen programma was. Dit betekende echter niet dat we niks gedaan hebben. In Mbati is ook een scholencomplex, waar we kennis gemaakt hebben met de kinderen van de school. Later heeft een deel van de groep nog kort meegekeken bij een traditioneel Afrikaanse bruiloft die in de kerk plaatsvond. Hier trouwden vandaag maar liefst 4 stellen.

Kort nadat de dienst begonnen is vertrekken we weer naar het Guesthouse waar verschillende kaartspellen gespeeld worden terwijl er een wolkbreuk plaatsvindt. Om half 7 vertrekt iedereen weer naar zijn of haar gastgezin, waar de dag ten einde komt.

Daan en Berend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *