Mwana Ukundwa

Mwana Ukundwa is een organisatie die zich inzet voor de vele armen,  wees- en straatkinderen in Rwanda. Mwana Ukundwa zoekt opvangfamilies voor deze kinderen, en regelt onderdak en scholing voor de kindgezinnen.

  • Huye branch. It covers Huye and Gisagara Districts of the Southern Province – 1995;
  • Kigali branch that covers Kicukiro district in Kigali City – 1996;
  • Karongi branch covering Karongi district in Western province – 2001;
  • Kayonza branch covering Kayonza in the Eastern – 2015.

Mwana Ukundwa heeft inmiddels vier vestigingen waarin het totaal er zo’n 2.400 kinderen en hun opvanggezinnen begeleid worden. Het is de enige Rwandese organisatie, die voorlichting over hiv/aids geeft aan jonge kinderen.

In 1995 werd het merendeel van de kinderen wees door de oorlog. Inmiddels zijn de meesten wees geworden door aids. Aidsvoorlichting is dan ook een belangrijke taak van de stichting. Er wordt voorlichting gegeven aan de leraren en leerlingen van de vijf betrokken scholen, districtsbestuurders en predikanten. Er zijn boekjes uitgebracht over huiselijk- en seksueel geweld. Regelmatig worden er seminars over allerlei thema’s georganiseerd.

Opgericht door Rose Gakwandi

In 1994 werden tijdens de genocide in Rwanda 1 miljoen mensen vermoord in honderd dagen tijd. Rose Gakwandi zat samen met haar man en kinderen verstopt in een huis in Butare. Zij overleeft met haar gezin de genocide, maar haar ouders niet. Rose voelt ze zich wees en besluit zich na de genocide in te zetten voor al die jonge kinderen, die zijn achtergebleven als wees. In 1995 richt ze in Butare de stichting Mwana Ukundwa op, wat in het Rwandees “geliefd kind” betekent.

Opvanggezin

Rwanda telt bijna 230.000 weeskinderen. Mwana Ukundwa zoekt opvanggezinnen voor de kinderen. In sommige gevallen willen weeskinderen uit één gezin na het wegvallen van de ouders samen blijven. Deze kinderen vormen een zelfstandig kindgezin. Mwana Ukundwa zorgt ervoor dat er een ouder persoon aanwezig is om het huishouden draaiende te houden. Mwana Ukundwa steunt ongeveer 50 weeskinderen, die zo samen leven                      

Algehele leiding.                                                                                                                                               De zoon van mama Rose is ds. Samuel Byringiro.Hij heeft de algehele leiding en is ook verantwoordelijk voor fondsenwerving en PR. Hij komt regelmatig bij in Nederland bij Kerk in Actie. Een deel van hun projet wordt door KiA ondersteund.

Sport en spel

De weeskinderen die eenmaal geplaatst zijn in een gezin, blijft Mwana Ukundwa in de gaten houden. Naast het verzorgen van (vak)onderwijs, organiseert zij elke zaterdag bijeenkomsten voor de weeskinderen in haar centra. Daar komen de kinderen samen voor sport en spel. Ook kunnen de medewerkers van Mwana Ukundwa op deze dagen goed in de gaten houden of de thuissituatie van de weeskinderen goed is. Men wil voorkomen dat weeskinderen door hun gastgezin misbruikt of mishandeld worden. 

Onderwijs voor weeskinderen

Jean de Dieu is verantwoordelijk is voor het onderwijsprogramma. Hij onderhoudt contacten met vijf scholen in Kigali. Deze scholen krijgen financiële steun om extra klaslokalen en toiletgebouwen te bouwen of om lokalen te renoveren. Hij bespreekt met de scholen of er problemen zijn met leerlingen door armoede of ziekte en overlegt met de scholen hoe Mwana Ukundwa kan helpen. Veel kinderen die de basisschool hebben afgerond, kunnen een beroepsopleiding volgen in zowel Butare als Kigali. Deze leerlingen, tussen de 12 en 20 jaar oud, leren er naaien, brood bakken of schoenen maken. Zo bouwen zij aan hun eigen toekomst. 

Ondersteuning hiv-geïnfecteerde kinderen

Josephine is verantwoordelijk voor de contacten met kinderen, die geïnfecteerd zijn met hiv/aids en kindgezinnen (gezinnen die worden geleidt door oudere kinderen).
Ze bezoekt deze kinderen maandelijks thuis, heeft contact met opvangouders en adviseert waar dat nodig is.
Voor hoge medische kosten kan men een beroep doen op de stichting. Daarnaast komen zo’n honderd kinderen elke zaterdag op het kantoor. Op deze dagen krijgen ze twee goede maaltijden en daarnaast is er tijd voor bijbelstudie en spelletjes en leren de kinderen hoe ze om moeten gaan met hun ziekte.Ondersteuning van hiv-geïnfecteerde opvangouders

Ouders die geïnfecteerd zijn worden begeleid door Jocelyne. Met name vrouwen bezoeken de bijeenkomsten; mannen schamen zich vaker om toe te geven dat ze geïnfecteerd zijn. Om deze vrouwen een inkomen te verschaffen, zijn er handwerkgroepen opgericht. Deze groepen maken manden, tassen, overtrekken en schalen. Eenmaal per week komen ze op het kantoor samen. Terwijl ze bezig zijn met hun manden bespreken ze de problemen waar ze tegenaan lopen. Jocelyne geeft hen voorlichting hoe zij kunnen voorkomen dat zij anderen besmetten. Zij krijgen medicijnen tegen bijverschijnselen van aids. Mwana Ukundwa vergoedt ziekenhuiskosten en geeft hen eens per maand een voedselpakketje (suiker, maïsmeel rijst, zoete aardappelen en zeep). Bij ziekte zorgen de vrouwen voor elkaar en voor elkaars kinderen. De verkoop van de producten zorgt voor een basisinkomen. 0